Vihula Mihajlo. (magyar nyelven)

Frissítve: 2020. okt. 21.

A cikk szerzője: FARKAS DÉNES.


Vihula Mihajlo (későbbiekben Misa) Huszton, Ukrajnában született 1981-ben. Zeneszerző és zenetanárok gyerekeiként, nem meglepő, hogy már 7 éves korában megkezdte zenei tanulmányait. Az ungvári művészeti iskolában, klasszikus gitár szakon kezdett, ahol kivételes zenei tehetsége, mély művészi érzékenysége már korán megmutatkozott hangszeres játékában. 1994-ben első helyezést ért el a Kárpátaljai Gitár versenyen Ungváron, ezzel bizonyítva, hogy nem csak zenei, de technikai képzettsége is kivételes. 1996-tól az Ungvári Állami Zenei Szakközépiskolában folytatta tanulmányait, ahol 4 év alatt szerezte meg a gitárművészi és karmesteri képesítését. 2000-ben Misa első díjat nyert el az „Ukrajna Új Tehetsége” címen rendezett országos zenei versenyen. Középiskolai tanulmányait követően, a Lvivi Liszenko Állami Zeneakadémiára nyert felvételt, klasszikus gitár, zeneszerzés és karmester szakokra. 2005-ben költözött Magyarországra, azóta itt is él, itt komponál és időközben a magyar állampolgárságot is megkapta. Misa rengeteget dolgozott az ukrán-magyar kulturális kapcsolatok megőrzéséért, amiért a Miskol MJV két alkalommal is kitüntette. Számos országos és nemzetközi versenyen, fesztiválon találkozhatunk és találkozhattunk vele, mind előadóként, versenyzőként, zsűritagként valamint zeneszerzőként is. 2013-ban a NobilArt Művészeti Egyesület és a SEGOVIA Gitárszaküzlet által kiírt nemzetközi zeneszerzői versenyen II. díjat nyert az Állati szvit című művével. „PRO CULTURA MINORITATUM HUNGARIAE” díjat nyert el a Nemzeti Művelődési Intézettől 2015-ben.

Több mint 200 művet írt eddig, melyek között nem csak saját szerzemények, hanem különböző kamaraformációkra készített átiratok is vannak. A legkülönbözőbb formációkkal is találkozhatunk átiratai között, némelyik talán egyedülálló is. Számomra egyik legérdekesebb átirata a vibrafonra, nagybőgőre, gitárra és dobra készített, egy Bach témára íródott Bach in Jazz. Számos Bach átirata mellett, Schubert, Wagner, Puccini, Stravinsky, Erkel, Smetana, Vivaldi, Dvorak, Purcell és Kodály művei közül is többet átdolgozott. Leginkább gitár és énekhangra, de ezek között is találunk például 2 gitárra íródott, vagy éppen hegedű gitár duóként megszólaló átiratokat.

Zenekarra komponált művei közül csak egyet említenék, a „GRAJ Muzyko!”-t. Zeneszerzés mellett gitár tanárként is dolgozik a miskolci Fazekas Utcai Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában, ahol az iskola kórusa részére több kórusművet is komponált már.

Mindenképp meg kell említsem, hogy Misa már 3 operát is papírra vetett.

· OLJA op.86: 2 felvonásos opera, mely Selmeczi Béla librettójára készült. (2015)

· Egy ősi legenda op.170: Fecske Csaba librettójára készült, zenés mese 1 felvonásban. (2017)

· Káin bélyege op.93: Szintén 2 felvonásos opera, Utry Attila librettója nyomán, mellyel 2018-ban készült el.

Gitárművészként nem meglepő, hogy klasszikus gitárra írta művei legjelentősebb százalékát. Számos gyermekeknek íródott művén kívül, találhatunk több nagyobb lélegzetvételű művet is. Ilyenek többek közt a gitár szonátái, melyek közül az elsőt a zeneszerzői diplomájára írt. Bemutatója Magyarországon még nem volt, így engem ért a megtiszteltetés, hogy a következő évben bemutassam a 3 tételes Első Szonátáját. Számos Prelude, Jazz fantasia és toccata is fűződik a nevéhez, melyek révén, nagyszerűen tette le a kortárs gitárrepertoárba a névjegyét. Igazi gitárvirtuózként, nagyon nagy hangszeres tudással, ismerettel rendelkezik, melyet a kortárs gitárzenében rendkívül jól hasznosít. Számos különleges technikai megoldással dolgozik, melyeket napjaink gitárzenéjében „gitár technikai effekteknek” szoktunk nevezni.

Magyar állampolgárként úgy gondolom, teljesen megállja a helyét kortárs magyar zeneszerzőként, de ezt megerősítendő az alábbi művével foglalkoznék kicsit behatóbban.

Magyar Rapszódia op.124

Stílusa, műfaja, már nevéből adandóan is mindenki számára egyértelmű – rapszódia. Ez a rapszódia Misa elmondása szerint virtuóz, „népi” hangzású, szabad témafejlődéssel szerkesztett mű.

Minár Mónika gitárművész kérésére kezdte komponálni, ami személyes ismeretségüknek köszönhetően, máris meghatározta a mű stílusát, formáját és zenei nyelvét. A mű egyaránt tartalmaz népi, romantikus és klasszikus zenei jeleneteket is. A recitativo szerű bevezetésben a klasszikus zenei harmóniákkal találkozhatunk, melyet egy magyar népdal az „A csitári hegyek alatt” követ. Először csak mono basszus kísérettel, majd oktáv és kvint hangzásban jelenik meg. Az első téma ad libitum jelzése, a pontosan leírt ritmusoktól, egy kevés felmentést jelent számunkra.

A második téma a szerző saját témája és a „Hess, páva hess” magyar népdal keveréséből született. Nagyon sokszínű harmóniavilág jellemzi ezt a témát. (D-dúr, e-moll, h-moll, G-dúr) Második részében nagyszerűen megmutatkozik a szerző hangszerismerete, mert egy rendkívül virtuóz szakasz következik. A tempó felgyorsul, a főtémát párhuzamosan követi egy kísérőszólam, és technikailag rendkívül nehezen kivitelezhető trillákkal díszíti a dallamot Misa.

A harmadik részhez, különleges, hárfaszerű akkordfelbontásokkal érkezünk melyben a „Hej, Dunáról fúj a szél” magyar gyermekdal csendül fel. Tehát a harmadik rész, egy gyors, táncos rész. Számos látványos zenei, és technikai elemmel találkozhatunk ebben a részben. Üveghangok, glissando-k, különböző hangsúlyok és subito zenei jelzések.

Az úgy nevezett finálé visszahozza az első témát, de már tutti formában, tehát teljes akkordokkal kiegészítve. Az utolsó 12 ütem, egy rejtett dedikálás Misa részéről Liszt Ferencnek.

2019-ben elkészült második Magyar Rapszódiájával is, melyről még csak felvételt hallhattunk sajnos.

33 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése